Rotterdam zet door tegen groeiende dakloosheid

17 July 2025, 11:44 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam

Niemand hoort op straat te slapen. Toch telt Rotterdam nog altijd een groeiend aantal dakloze mensen. Zowel zichtbaar op straat als onzichtbaar in een tijdelijke opvang of bij familie en vrienden. Om deze urgente situatie het hoofd te bieden zijn Gemeente Rotterdam, Ombudsman Rotterdam-Rijnmond (ORR) en tientallen organisaties die maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen op het gebied van zorg, veiligheid, welzijn en huisvesting vandaag samengekomen om een krachtig commitment uit te spreken.

 “Het afgelopen jaar zijn er meer dan honderd plekken bijgekomen voor bankslapers. Daarnaast is aan de Volkelstraat een opvanglocatie geopend voor EU-migranten die geen recht hebben op bijstand en opvangvoorzieningen. Toch neemt het aantal mensen dat dakloos is niet af. De overlast die daarmee gepaard gaat, blijft in veel gebieden eveneens een uitdaging. Dit laat zien dat we de situatie anders moeten benaderen. Samen met ORR en zorg- en welzijnsorganisaties zijn de uitgangspunten nu in een visiedocument en uitvoeringsagenda op een rij gezet”, aldus Wethouder Ronald Buijt van Zorg, Ouderen en Jeugdzorg.

Het tij keren
De Rotterdamse ombudsvrouw, Marianne van den Anker, benadrukt het dringende karakter van de problematiek: “Het is onaanvaardbaar dat mensen in een stad als Rotterdam nog steeds onder mensonterende omstandigheden op straat moeten overleven. We horen zorgen van Rotterdammers over zowel de situatie van dakloze mensen als over de overlast in hun buurt. Hulpverleners trekken aan de bel, omdat het tekort aan betaalbare woningen, opvangplekken en zorgfaciliteiten het bijna onmogelijk maakt om mensen tijdig te helpen en er meer dan eens sprake is van maatschappelijke teloorgang. Hulp komt vaak pas als mensen volledig ten onder zijn gegaan, en juist dan is het extra moeilijk om hen tegen zichzelf te beschermen. We moeten dit tij rigoureus en radicaal keren met een ‘ombudsproof’ aanpak die ervoor zorgt dat niemand tussen het bureaucratische wal en schip valt.

Focus van de samenwerking
De samenwerking tussen de partijen gaat zich richten preventie en bemoeizorg, snellere en betere toeleiding naar passende hulp, en meer verbinding tussen zorg en veiligheid. Daarbij is er speciale aandacht voor buitenslapers, mensen die zich afwenden van zorg en EU-migranten zonder toegang tot reguliere voorzieningen. Binnen de domeinoverstijgende samenwerking wordt gewerkt en de menselijke  maat centraal staat. Ook wordt geïnvesteerd in betere regie, passende opvangplekken en structurele oplossingen voor de meest kwetsbare groepen.

De samenwerking tussen de partijen gaat zich onder andere richten op de versterking van preventie en bemoeizorg, snellere en betere toeleiding naar passende hulp en meer flexibele of tijdelijke woonoplossingen. Daarbij is er speciale aandacht voor buitenslapers, zorgmijders en EU-migranten zonder toegang tot reguliere voorzieningen. Er wordt ook geïnvesteerd in betere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen zorg, veiligheid en informele netwerken. Rollen, verantwoordelijkheden en regie binnen deze domeinoverstijgende samenwerking worden daarbij duidelijker belegd.

Alle oplossingsrichtingen en afspraken zijn opgeschreven in de ‘Uitvoeringsagenda Integrale Aanpak Dak- en Thuisloosheid, Rotterdam 2025’ en is hier te na te lezen. De agenda is het vertrekpunt voor een intensieve samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Ombudsman Rotterdam-Rijnmond en tientallen zorg- en welzijnsorganisaties. Ze sluit aan op bestaande beleidsvoorstellen en actieplannen, maar voegt daar een samenhangende en integrale aanpak aan toe.